Barion Pixel

Népszerű cékla vetőmag fajták

cékla fajták

Ezt az évszázadok óta kedvelt zöldséget sokan csak az egyszerű, pirosas színű változatban ismerik, pedig a faj gazdag fajtaválasztéka valódi színpalettát kínál a konyhában. Az egészséges táplálkozás és a konyhai kreativitás hívei számára két különleges fajtát, a Rubin céklát és a Bíborhenger céklát is bemutatjuk, melyek nem csak színükkel, de ízükkel és felhasználhatóságukkal is kiemelkednek.

Rubin cékla

A Rubin cékla a legnépszerűbb fajták egyike, ami nem véletlen. Intenzív, mélyvörös színével nem csak esztétikailag tesz hozzá az ételekhez, de gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmával az egészséges étrend egyik alapkövévé is válik. Kiváló C-vitamin forrás, és magas a rost-, valamint antioxidáns tartalma, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a szabad gyökök elleni védelemhez.

Ez a fajta különösen jól illik salátákhoz, levesekhez és akár céklalé formájában is fogyasztható. A Rubin cékla íze kissé édes, ami érdekes kontrasztot képez a többi zöldség ízével, így különleges élményt nyújtva az ínyencek számára.

Bíborhenger cékla

A Bíborhenger cékla, ahogy a neve is sugallja, egyedi alakjával tűnik ki: hosszúkás, henger alakú gyökérzöldség, amely könnyen szeletelhető és tökéletes választás sütéshez vagy pároláshoz. Színe hasonlóan intenzív, mint a Rubin céklaé, de formája miatt sokkal univerzálisabban felhasználható a konyhában.

A Bíborhenger cékla íze enyhén földes, ami kiválóan harmonizál más zöldségekkel és hozzávalókkal. Tápanyagtartalma hasonlóan magas, mint a Rubin cékláé, így ez a fajta is remek választás azok számára, akik egészségtudatosan szeretnének étkezni. A hosszúkás forma miatt szeletelése és előkészítése is egyszerűbb, így kezdő szakácsok számára is kiváló választás lehet.

Mindkét céklafajta különleges ízvilággal és tápértékkel bír, így érdemes őket beilleszteni az étrendbe. Legyen szó salátáról, főételről vagy akár desszertről, a Rubin és a Bíborhenger cékla garantáltan színvonalas és egészséges kiegészítői lesznek az ételeknek.

Kép forrása: pixabay

error: A tartalom védett!